camping mandelieu la napoule
Overnachten

Camping aan de Côte d’Azur: Côté Mer in Mandelieu-la-Napoule

Ben je op zoek naar een camping aan de Côte d’Azur? Dan heb ik een goede tip voor je. Afgelopen zomervakantie hebben wij een week doorgebracht in camping Côté Mer in Zuid-Frankrijk. Ik boekte een stacaravan via Eurocamp en dat was dan ook voor het eerst ooit dat ik via een touroperator boekte. Meestal boek ik direct bij campings of hotels maar nu vertrokken we op 5 augustus en het was al 4 augustus. Ja, ja, ik was er lekker op tijd bij deze zomervakantie…Veel keus was er dan ook niet meer, zeker niet iets betaalbaars in de buurt van Nice.

We gingen eerst namelijk met de trein naar Nice om op de katten (en vissen!) van een vriendin te letten tijdens haar vakantie. Een betaalbare last minute plek in Zuid-Frankrijk vinden in augustus is een redelijk onmogelijke taak, zullen we maar zeggen. Behalve als je een ‘Last minute korting’ krijgt plus een ‘Extra Lastminute Korting’ plus een ‘summer sale korting’. Sja, dat is dan het voordeel van een dag van tevoren boeken 😉

Aan de linkerkant, bij het groen bordje, de ingang van camping Côté Mer

Inhoudsopgave

Geen auto nodig

Omdat wij met de trein waren, zocht ik iets dat niet al te afgelegen was. Veel campings aan de Côte d’Azur zijn lastig te bereiken zonder auto en als je er eenmaal bent, dan kun je weinig als je geen auto mee hebt. Dat wilde ik dus vermijden.

Ik zag dat camping Côté Mer op een kwartiertje lopen was van het treinstation van Mandelieu-la-Napoule dus, op goed geluk! Dat bleek inderdaad een klein kwartiertje lopen, een prima weg, goed te doen.

Het stationnetje

In het stadje dus in de buurt van het klein treinstationnetje is er een kleine supermarkt, geen gebrek aan cafés en restaurants, een kleine markt eens per week, meerdere bakkertjes, een groenteboer en een poelier. Met andere woorden, je voelt je totaal niet geïsoleerd, alles is op loopafstand. Als je vanaf de camping de andere kant oploopt, ook een klein kwartiertje, dan kom je bij een van die enorme Franse supermarkten. Weet je wel zo eentje waar je televisies kunt kopen, brood, kleding, etc…De weg naar deze supermarkt is niet bijzonder mooi of spannend maar het is dus super dichtbij en wel praktisch om aan het begin van de week inkopen te doen voor op de camping.

Alle winkeltjes op loopafstand

Er is ook, in de zomermaanden, een gratis shuttlebus die precies voor de camping stopt en naar het strand gaat (en ook vlakbij het station en dichtbij de grote supermarkt stopt). Ik vond dat heel handig maar uiteindelijk hebben we er geen gebruik van gemaakt omdat alles zo goed te lopen was.

camping aan de côte d'azur
Mandelieu-la-Napoule is een mooi stadje/dorpje

Perfecte locatie

Met andere woorden, camping Côté Mer is een aanrader als je per trein reist en geen beschikking hebt over een auto. Er is wel 1 ding waar je rekening mee moet houden en dat is dat het treinstation heel klein is dus er stoppen niet veel treinen daar, sowieso ook geen tgv’s. Het beste ga je naar Cannes en pak je daar de regionale trein of iets verder naar Saint-Raphaël .

Saint-Raph is ietjes verder dan Cannes maar die treinen gaan regelmatiger dus dat kan een fijnere verbinding zijn. Van Cannes naar Mandelieu-la-Napoule is slechts 10 minuten met de trein. Wat dat betreft zit je echt super in Mandelieu-la-Napoule want je kunt de hele Côte d’Azur verkennen terwijl je zelf op een relatief rustig en relaxed plekje verblijft. Even wat treinduren ter illustratie: Cannes is vanaf Mandelieu-la-Napoule op 10 minuten, Antibes 22 minuten , Nice 38 minuten, Saint-Raphaël 28 minuten.

Dagje Cannes, altijd leuk

De Côte d’Azur is altijd gekkenhuis tijdens de zomervakantie. Alles is er dan druk en vol. Daar merk je helemaal niets van in camping Côté Mer. Dat was het eerste dat mij opviel. Mandelieu-la-Napoule is gezellig druk maar niet té. Dat geldt ook voor de stranden.

Niet té druk op het openbare zandstrand

Mandelieu-la-Napoule

Ik heb in Nice gewoond en ken die regio dan ook behoorlijk goed maar in Mandelieu-la-Napoule was ik niet eerder geweest. Ik wist dan ook niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik was bang dat het een of ander zielloos buitenwijkachtige aanhangsel zou zijn van Cannes. Niets is minder waar! Wat een enorm charmant en mooi dorpje/stadje was het. Ik was heel aangenaam verrast.

La Napoule
Bijzonder kasteel

Er zijn relatief kleine maar fijne zandstranden waarvan een hele fotogenieke, aan de voet van een tof en bijzonder kasteel. Het dorpje is gezellig en levendig. Er loopt wel een treinspoor doorheen wat maf gedaan is, waardoor je even moet begrijpen hoe je aan de andere kant van het spoort komt maar eigenlijk is het heel simpel als je het eenmaal doorhebt.

strand, vroeg in de ochtend

Je kunt bij het haventje de boot pakken naar Saint-Tropez (inclusief bootwissel in Cannes) of naar de île Sainte Marguerite heel vlakbij. Het eiland is bekend omdat daar de man met het ijzeren masker vastzat én om de schitterende natuur en de mooie baaitjes. Dit eiland wordt niet bewoond en is echt de moeite waard om te ontdekken.

Île Sainte-Marguerite (c) compagnie maritime Napouloise

Kleine camping, klein zwembadje

Camping Côté Mer is een betaalbare camping aan de côte d’azur wat zeldzaam is. Het is wel een hartstikke kleine camping. Er staan alleen stacaravans op, je kunt niet met je eigen tent o.d. Er is geen campingwinkeltje of animatie. Er is een bar/restaurant waar het 1 keer per week mossel-friet-avond is met een zanger. Verder kun je er ‘makkelijke’ maaltijden eten zoals pizza’s en friet en zo. Daar verkopen ze ook 2 rollen vuilsniszakken en een zak chips – dat is zeg maar je winkel.

camping aan de côte d'azur
Pizza op de camping

Verder heb je 1 wasmachine en 1 droger en twee recepties. De reguliere receptie en de Eurocamp receptie. De werknemers van Eurocamp waren heel erg aardig en behulpzaam. De stacaravan viel tegen maar daar kom ik zo wel op terug.

Er is een relatief kleine zwembad met een hele waslijst aan regels. Niemand houdt zich aan die regels though. Maar dan ook echt niemand. Er wordt gewoon met luchtbedden en ballen gespeeld, er wordt gesprongen en gedoken, nou ja alles wat niet mag – wordt gedaan. Het zwembad is redeijk klein en niet superdiep maar alsnog een heerlijk zwembadje zolang het er rustig is. Op het moment dat er 2 luchtbedden in het zwembad zijn dan ben je eigenlijk al de l*l.

De regels
kindvriendelijke camping aan de côte d'azur
Regels? Welke regels?

Alsnog vond ik dat geen probleem want wij gingen ‘s morgens steeds voordat de andere gasten kwamen en daarna liepen we naar het strand. Aan het einde van de dag gingen de kids nog even in het zwembad afkoelen. Prima dus. Wat wel echt heeeeeeeeeel jammer was, was dat het zwembad pas om 10:00 uur openging en al om 19:00 uur sloot.

camping aan de côte d'azur
‘s morgens zwemmen

Mijn kids (en de meeste kids daar) waren al eerder wakker en stonden te popelen om te gaan zwemmen en moesten dan nog tot 10 uur wachten. En sluiting dus om 19:00 uur vind ik ook veel te vroeg, het was nog warm en licht en verder is op de camping niets te beleven dus waarom het zwembad zo vroeg sluiten?

De stacaravan en Eurocamp

Ok, nou, om maar met de deur in huis te vallen: de stacaravan was (sterk!!) verouderd. Het is dat het lekker weer was, een mooie omgeving, een mooi dorp/stadje, aardige medewerkers, dat ik het op de koop toenam maar eigenlijk zou deze caravan (ik kan natuurlijk niet praten over de anderen want die heb ik niet van binnen gezien) echt aan een opknapbeurt toe zijn.

Betaalbare camping aan de côte d'azur

We hadden airco wat wel echt enorm fijn was met het warme weer. Onze stacaravan was de laatste/eerste van de camping, zeg maar aan een klein weggetje (zie foto hierboven), aan de andere kant van dat hekje had je de vuilnis en glasbak. Inclusief vuilniswagen 1 keer vroeg in de ochtend en 1 keer laat in de avond wat minder plezierig lawaai opleverde 😉

Ik heb na de vakantie contact opgenomen met Eurocamp over de paar ‘tegenvallende puntjes’ en ze reageerden heel snel, beleefd en vriendelijk. Pluspunt vind ik! Ze boden ook compensatie aan in de vorm van een korting voor een volgende vakantie. Heel schappelijk en adequaat. Ik denk dat we gewoon een beetje pech hebben gehad.

Het vonnis?

Zelf hebben we echt enorm genoten van onze week in Mandelieu-la-Napoule – maar wij waren ook echt op zoek naar wat rust en naar een goede uitvalsbasis om per trein wat uitstapjes te doen. Het is een leuke plek en een fijne camping aan de Côte d’Azur maar zeker niet voor iedereen geschikt.

Speeltuintje en tafeltennis-tafel

Ik zou dus zeggen dat, al met al, het een hele fijne camping is voor gezinnen met kleine kinderen. Het verwarmde zwembad is kindvriendelijk, er is een klein speeltuintje en de camping is rustig. De zandstranden van Mandelieu-la-Napoule zijn ook heel geschikt voor kleine kinderen omdat ze (heel) langzaam aflopen.

De camping is wat minder geschikt als je met tieners reist omdat er echt niets te doen is op de camping (ok, een ping pong tafel) en er veel kleintjes zijn bij het zwembad. Barbecues zijn ook niet toegestaan en de WiFi was ruk haha.

Geschikt voor een rustige vakantie

Camping Côté Mer is ook super voor mensen die gewoon wat rust op willen zoeken en lekker uitstapjes willen doen in de omgeving en zonder auto reizen. Het is een ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen.

camping aan de côte d'azur
Relaxed krantje lezen

Ik weet niet of ik zelf weer via een touroperator zou boeken. Ik denk wel dat ik Eurocamp nog eens zou uitproberen omdat ze zo chill reageerden en het misschien gewoon een keertje pech was. Oh ja, en zouden jullie dus naar deze camping gaan, neem niet stacaravan nummer 1 😉

Ga je soms kamperen met de kinderen? Meer leuke campings in Frankrijk vind je via de link. En zou je in een camping aan de Côte d’Azur verblijven?

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

One thought on “Camping aan de Côte d’Azur: Côté Mer in Mandelieu-la-Napoule

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »