Hockey expositie
Kunst & Cultuur

Verwacht: David Hockney in Musée Granet Aix-en-Provence

Aix-en-Provence is always a good idea, maar binnenkort hebben kunstliefhebbers nog meer reden om deze mooie stad in Zuid-Frankrijk te bezoeken. In Musée Granet is vanaf 28 januari een grootse tentoonstelling van het werk van de Britse kunstenaar David Hockney te zien. Maar liefst 103 werken op 700 m2 traceren in het retrospectief het traject dat Hockney vanaf eind jaren 50 tot nu heeft afgelegd.

Inhoudsopgave

Wie is David Hockney

Hockney is een van de meest invloedrijke artiesten ter wereld. Hij werd in 1937 in Bradford geboren en studeerde aan het Bradford School of Art en aan het Royal College of Art in Londen. De laatste 60 jaar is hij uitgegroeid tot een van de bekendste namen in de hedendaagse kunst. We kennen allemaal zijn iconische zwembaden – een van zijn bekendste werken is de schilderij A Bigger Splash (1967) – maar David Hockney is een artiest die zich constant opnieuw weet uit te vinden.

Hij is niet vies van innoveren en hij experimenteert graag met verschillende mediums. Van schilderen, graveren en tekenen tot aan fotografie, collages en digitale technologieën, hij staat er allemaal voor open. Zo ‘schildert’ hij al jaren op de iPad! Hockney spreekt daardoor zowel een jong als een wat ouder publiek aan. Veel voorkomende thema’s in zijn werk zijn de klassiekers van de kunst – stillevens, portretten en landschappen waarbij hij graag met perspectief speelt. Hockney vindt zijn inspiratie onder meer in popart maar ook in de werken van oude en moderne meesters.

David Hockney
Man in Shower in Beverly Hills, 1964 © David Hockney, Photo : Tate

Normandië

De populaire kunstenaar heeft lange tijd in bruisende kosmopolitische steden zoals Londen en Los Angeles gewoond en gewerkt, maar sinds enkele jaren heeft hij zich in Normandië gevestigd. Leuk om te weten: Hockney was slechts vier dagen in Normandië toen hij helemaal verliefd werd op de regio. Enkele weken later kocht hij een huis, net buiten het schilderachtige dorp Beuvron-en-Auge. Dat heb je echt soms met plekken. Je hoeft er geen maanden of jaren door te brengen om een bepaalde verbondenheid met een plek te voelen. Sommige plaatsen doen dat gewoon met je. Zelf was ik (een eeuwigheid geleden inmiddels) ook maar drie dagen in Bordeaux, toen ik wist dat ik er wilde wonen. Een kleine drie weken later verhuisde ik vanuit Amsterdam ernaartoe. Maar terug naar David Hockney en ‘zijn’ Normandië.

David Hockney heeft zich laten inspireren door het tapijt van Bayeux voor een nieuw kunstwerk van maar liefst 90 meter lang. Het tapijt van Bayeux is een beroemd 70 meter lange borduurwerk/wandtapijt, dat de geschiedenis uitbeeldt van de Slag bij Hastings in 1066. Het wordt tentoongesteld in Bayeux in Normandië. Tijdens de eerste corona lockdown werkte Hockney aan het werk A Year in Normandy. Het beeldt een jaar in Normandië uit door de ogen van de avant-garde kunstenaar. A Year in Normandy wordt tot 23 april in Bayeux vertoond, ja, tegenover het tapijt van Bayeux dat ter inspiratie diende.

Retrospectief in Aix-en-Provence

In de mooie tentoonstelling in musée Granet worden zowel iconische als minder bekende werken van David Hockney getoond. We zien portretten, landschappen en natuurlijk, zwembaden. De tentoonstelling is verdeeld In 9 delen die zijn carrière vanaf het midden van de jaren 1950 tot vandaag volgen. De werken die in deze tentoonstelling worden gepresenteerd komen voornamelijk uit de Tate-collectie, maar er zijn ook werken in bruikleen uit privécollecties. Het retrospectief geeft een uitzonderlijk beeld van de unieke reis van David Hockney, door de vele manieren waarop hij werkt en zijn onconventionele blik op de wereld, van een opkomende student tot een van de grootste levende kunstenaars. Het is zeker een tentoonstelling om naar uit te kijken!

David Hockney in Musée Granet
A Bigger Card Players, 2015, dessin photographique
imprimé sur papier et monté sur cadre aluminium, 177 x 177 cm, Galerie
Lelong & co, Paris, © David Hockney

David Hockney: Collection de la Tate is te zien in Musée Granet van 28/1/2023 tot 28/5/2023

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »