series in parijs
Films

15 Series en films die zich in Parijs afspelen en Emily in Paris

Wij vertellen je welke 15 series en films die zich in Parijs afspelen leuk zijn om te zien én wat wij vonden van Emily in Paris. Emily in Paris heeft heel wat teweeggebracht de laatste dagen. Verontwaardigde mensen klaagden alom over de vele vooroordelen over Fransen in de Netflix serie met Lily Collins én over haar garderobe. Dit moest ik natuurlijk zien, dat begrijp je wel – ik was nieuwsgierig en ik ga gewoon altijd goed op series en films die zich in Parijs afspelen.

Inhoudsopgave

Paris is always a good idea

Elk jaar gaan we zo vaak mogelijk naar Frankrijk en omdat we meestal met de trein reizen betekent vrijwel elke reis ook een stopje Parijs, één of twee dagen, even de daar woonachtige familie bezoeken en de lekkerste ijsjes van Frankrijk eten. Parijs heeft een bepaalde energie waar ik enorm van kan genieten. Er is zoveel moois te zien in Parijs en er gebeurt ook altijd wel wat. Parijs leeft. Zoals Audrey Hepburn ooit zei: “Paris is always a good idea”.

Emily in Paris

Amerikaanse marketingmanager Emily mag, geheel onverwachts en last minute, een jaar naar Parijs voor werk. Ze spreekt geen woord Frans maar dat mag voor haar de pret niet drukken, ze heeft er zin in. Haar nieuwe Franse bazin Sylvie (Philippine Leroy-Beaulieu) vindt dat minder geslaagd. Emily krijgt op kantoor dan ook niet de warme welkom waar ze op rekent.

Veel locaties in Parijs

Tien afleveringen lang volgen we Emily die hard op weg is om influencer te worden terwijl ze Parijs verkent. Daarbij hoort heel veel Parijs, waar ik dus enorm van genoot. We zien veel van de stad en niet alleen de iconische hoogtepunten maar ook de wat minder bekende locaties.

En ja, de Netflix serie is een opeenstapeling van stereotypes en totaal ongegronde vooroordelen maar je moet Emily in Paris dan ook absoluut niet serieus nemen. De serie is puur vermaak. Er wordt nou eenmaal veel met stereotypes gewerkt in Amerikaanse films en series, dat is niets nieuws toch? Russen praten altijd met een idioot accent, Aziaten zijn computernerds, Arabieren zijn terroristen en dikke mensen zijn grappig. Dat is Hollywood en zo is het al jaren en jaren. Als je je boos gaat maken om stereotypes in Hollywood, dan kun je je werkelijk aan de lopende band boos maken.

Vooroordelen over Fransen

Dus om terug te gaan naar onze Fransen, welke vooroordelen komen er allemaal voorbij in Emily in Paris? Franse mannen zijn hopeloos ouderwets, hartstikke seksistisch, ze flirten aan de lopende band en gaan allemaal vreemd. Dan heb je de dames – mijn favoriete karakter is Sylvie, de bazin – die elegant, koud en afstandelijk zijn met uitzondering van Camille.

Camille is een hele lieve Française die Emily in haar armen sluit maar Emily valt op haar vriend. Wat dat betreft is Emily echt super irritant. Ze huppelt een beetje naïef rond in de lelijkste kleding die je maar kunt bedenken en belandt met iedereen in bed – ongeacht of ze in een relatie zitten of niet. Ondertussen geeft ze iedereen preken over normen en waarden.

Heel veel hoedjes

Elke Franse man die Emily tegenkomt valt als een blok voor haar. Wederom niet erg realistisch of logisch maar ok. Emily heeft een aparte kledingstijl. Haar kleding is vaak raar gematcht, kort (veelal crop tops en minirokjes) en dan gecombineerd met naaldhakken en heel veel domme hoedjes. Qua stijl deed het me een beetje denken aan Clueless maar dan de negatieve versie.

Haar kleding is ook vet duur, daar vielen mensen ook over zag ik. Hoe Emily constant Chanel en Dior kon dragen terwijl ze marketingmanager is. Nou, omdat het een serie is mensen?! Sylvie daarentegen draagt echt goede kleding, ik wil haar hele garderobe hebben!

Gabriel en Mathieu

Emily in Paris komt uit de koker van Darren Star, bekend van series als Beverly Hills 90210, Melrose Place en Sex and the City. En zo’n serie is het ook, lekker luchtig en lekker veel Parijs. Wanneer je niet let op de vooroordelen, clichés en de vele plotholes (inclusief karakters die geruisloos verdwijnen) is het echt wel een vermakelijke serie, binge-waardig ook.

En dan moet me nog één laatste ding van het hart. Emily moet kiezen tussen Gabriel en Mathieu Cadeault. Iedereen die ik tot nu toe gesproken heb over de serie root voor Gabriel. Waarom is me een raadsel, ik zou met mijn ogen dicht voor Mathieu Cadeault gaan. Ik snap er helemaal niets van.

Meer series en films die zich in Parijs afspelen

Heb je de smaak te pakken en wil je meer Parijs zien? Er zijn enorm veel films en series in Parijs opgenomen. Als je op filmlocatie Parijs zoekt op IMDb dan komen er 12 240 titels uit!! Dat betekent nou niet per se dat je in al die films ook veel van de stad ziet. De volgende series en films geven wel een mooie blik op de stad.

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Amélie geeft een surrealistische en kleurrijke blik van Parijs, voornamelijk rondom de leukste wijk van de stad: Montmartre. Echt een hele mooie Franse film. Poëtisch en anders dan anders. Hier lees je meer over de filmlocaties uit Amélie, met een plattegrond van de locaties in Parijs.

Midnight in Paris

In Woody Allen’s Midnight in Paris gaan we terug in de tijd voor een nostalgische blik op Parijs, het Parijs van de vele schrijvers en schilders. Adrien Brody als Dali…need I say more?

Sabrina en Funny Face

Zowel in Sabrina (1954) als in Funny Face (1957) speelt Parijs een grote rol voor hoofdrolspeelster Audrey Hepburn. Beiden aanraders want Audrey Hepburn is always a good idea.

Last Tango in Paris

In het kader van ‘ken je klassiekers’ kijk je deze controversiële erotische drama (1972) van Bernardo Bertolucci met in de hoofdrol Marlon Brando en Maria Schneider. Hier lees je meer over de Parijse locaties in de film.

3 Days to Kill/From Paris with Love/The Bourne Identity

Drie keer actie in Parijs. In 3 Days to Kill (2014) zie je nog behoorlijk veel van Parijs moet ik zeggen. Ex-CIA agent Ethan (Kevin Costner) is in Parijs voor zijn dochter (Hailee Steinfeld) en komt in de problemen tijdens een laatste missie.

In From Paris with Love (2010), geschreven door Luc Besson, moeten CIA-agenten James en Charlie (John Travolta en Jonathan Rhys Meyers) een terroristische aanslag zien te voorkomen. Niet je beste film maar prima om je heimwee naar Parijs tijdelijk te stillen.

The Bourne Identity (2002) is slechts deels in Parijs opgenomen maar wel genoeg om in deze lijst te staan 🙂 Jason Bourne (Matt Damon) lijdt aan geheugenverlies. Het wordt een race tegen de klok om achter zijn ware identiteit te komen. Dit is het eerste deel van de succesvolle trilogie.

Plan Coeur

Plan Coeur is je typische romcom. Het is een Franse serie en nu te zien op Netflix. De vriendinnen van Elsa (inclusief Katja Schuurman look-a-like) willen Elsa helpen om haar liefdesleven weer aan te wakkeren maar ze lijken alles alleen maar erger te maken. Wederom veel Parijs!

Ascenseur pour l’échafaud

Nachtelijk Parijs in deze bekende Franse neo noir speelfilm uit 1958. Met een jonge Jeanne Moreau én muziek van Miles Davis. Zeer de moeite waard!

Before sunset

Before sunset is het tweede deel van de romantische trilogie (before sunrise, before sunset en before midnight) met Ethan Hawke en Julie Delpy. In het eerste deel brengen ze enkele levensveranderende uren door in Wenen en in dit deel doen ze dat in Parijs. What if you had a second chance with the one that got away?

Ratatouille

De animatiefilm over een rat die een restaurantcriticus in Parijs verleidt met zijn ratatouille zal velen van jullie wel bekend zijn.

The Eddy

The Eddy kwam in mei uit op Netflix maar de serie heeft niet echt succes gehad. Tenminste, je hoort er weinig over. Het is een muzikale miniserie (8 afleveringen) geregisseerd door Damien Chazelle (Whiplash, La La Land). De Amerikaanse eigenaar van een jazzclub in Parijs moet het opnemen tegen een stel criminelen en voor zijn rebelse 16-jarige dochter zorgen. Niet dat je veel Parijs ziet, het speelt voornamelijk in de club maar toch hangt er wel degelijk een Parijse sfeer.

La Vie en Rose

Om in muzikale sferen te blijven gaan we naar La Vie en Rose, een film over het dramatische leven van Edith Piaf. De vertolking van Marion Cotillard als de Franse zangeres is werkelijk weergaloos. Prachtige film!

Les Misérables

Tweemaal zelfs: de ene ‘Les Misérables’ speelt zich af in de negentiende eeuw, groots opgezet en naar het boek van Victor Hugo.

De tweede is een film uit 2019 van Ladj Ly dat gaat over een politiebrigade in Montfermeil, een heftige buitenwijk van Parijs, waar de regisseur zelf opgroeide. Twee hele verschillende films die beiden een verborgen duistere kant van Parijs tonen.

Paris, je t’aime

Last but not least is Paris, je t’aime erg leuk gedaan: het zijn 18 korte films door 18 verschillende regisseurs – van de gebroeders Coen tot aan Gus van Sant en Wes Craven. Elk filmpje gaat over een ander arrondissement.

Er zijn zoals gezegd nog veel meer films die zich in Parijs afspelen maar voor 1 blogje was dit wel genoeg, misschien doe ik eens een vervolg. Sowieso zou ik ook aanraden Les amants du pont neuf, Paris, Three Colours: Blue, An American in Paris en waarom ook niet, Mission: Impossible – Fallout.

Houd jij ook zo van Parijs? En heb je Emily in Paris al gezien?

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

6 thoughts on “15 Series en films die zich in Parijs afspelen en Emily in Paris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »