la libellule mossa
Kunst & Cultuur

Expo tip! Gustave-Adolphe Mossa in Nice

Gustave-Adolphe Mossa (1883 – 1971) was een Franse illustrator, schrijver, en laat-symbolistische schilder. Ook was hij zo’n 45 jaar curator bij het musée des Beaux-Arts Jules Chéret in Nice. In dat museum ‘ontdekte’ ik zijn werk voor het eerst. Ik was onder de indruk want op elk doek zijn zoveel details te ontdekken. Hoe leuk is het dan ook dat in datzelfde museum tot 15 mei dit jaar een Gustave-Adolphe Mossa expositie is, met een uitgebreide selectie aan kunstwerken van zijn hand. Mocht je in de buurt zijn, ga er vooral even kijken. Sowieso is het een prachtig museum, zowel het gebouw als de vaste collectie zijn een bezoek waard.

Gustave-Adolphe MOSSA, Elle, 1905, N.Mba 3268, musée des Beaux-Arts Jules Chéret, Nice © ADAGP, Paris, 2022 ; photo Michel Graniou

Inhoudsopgave

Fantasy avant la lettre

De tentoonstelling Niciensis Pinxit is een retrospectief van het werk van de kunstenaar die zelf uit Nice kwam. In zijn emblematische symbolistische schilderijen en aquarellen, die het surrealisme en heroïsche fantasy voorafgaan, zijn de onderwerpen vaak zwaar en beladen. De kunstwerken zitten vol verwijzingen naar de mythologie en/of met vrouwen uit de bijbel zoals Judith, Salome en Delilah. Maar de tentoonstelling biedt ook een kijkje in de vele andere artistieke velden waarin Gustave-Adolphe Mossa zich tijdens zijn leven begaf.

Hieronder twee details van mijn favoriete schilderij Elle, die je hierboven in zijn geheel ziet. Wanneer je even snel kijkt, dan zie je niet meteen hoe gruwelijk alle details eigenlijk zijn. Maar als je goed kijkt, dan kun je nog heel lang van alles ontdekken in dit schilderij. Een soort van kunstige Waar is Wally zullen we maar zeggen.

De tekst hoc volo, sic jubeo, sit pro ratione voluntas
betekent zoiets als wat is wil, dat krijg ik, mijn wil is reden genoeg

Kunstenaar in hart en nieren

Zoals gezegd was Gustave-Adolphe Mossa niet alleen schilder maar verkende hij tijdens zijn leven veel verschillende aspecten uit de cultuur. De toneelstukken en gedichten die hij schreef, schreef hij als trotse ‘Niçois’ zowel in het Frans als in het nissart (de taal uit Nice). Daarnaast ontwierp hij decennialang de meest spectaculaire carnavalswagens voor het beroemde carnaval van Nice en werkte hij onder meer als illustrator.

Gustave-Adolphe MOSSA, Encor Salomé, 1906, N.Mba 3270, musée des Beaux-Arts Jules Chéret, Nice © ADAGP, Paris, 2022 ; photo Michel Graniou

Naast de mooie kunstwerken is deze expositie interessant omdat Gustave-Adolphe Mossa zo verbonden was met zijn roots waardoor de expositie eveneens een inkijk biedt in de regionale cultuur. Leuk om te weten: zijn vader Alexis, die ook kunstenaar was, ontwierp vele affiches voor de Nice carnaval. Er is werk van Alexis Mossa te zien in de vaste collectie van het museum.

Gustave-Adolphe MOSSA, Le baiser d’Hélène, 1905, huile et perle sur toile, collection particulière © ADAGP, Paris, 2022 ; photo Thomas Hennocque

Niciensis Pinxit Te zien tot 15 mei bij musée des Beaux-Arts Jules Chéret in Nice.

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »