film un triomphe
Films

Franse film Un Triomphe feelgood in de gevangenis

De Franse film Un Triomphe is gebaseerd op een echt verhaal wat het bij voorbaat al stukken interessanter maakt. Om de eindjes aan elkaar te knopen, geeft acteur Étienne een theaterworkshop aan een groepje gevangenen in een Franse gevangenis. Dat mondt uit in iets groters dan hij ooit had kunnen verwachten.

Inhoudsopgave

Wachten op Godot

In eerste instantie zijn de gedetineerden niet enorm enthousiast om te acteren maar een klein groepje krijgt toch al gauw de smaak te maken. Het is toch even wat anders en haalt ze uit de sleur van het gevangenisleven. Verrast door het acteertalent en de enthousiasme besluit Étienne om Samuel Beckett’s absurd toneelstuk ‘Wachten op Godot’ in een echt theater uit te voeren. Echt als in buiten de gevangenismuren.

De eerste voorstelling is zo’n succes dat ze uitgenodigd worden om in verschillende theaters op te treden. Ze beginnen dan ook aan een heus tournee. Het klinkt wel relaxed maar elke terugkeer achter de tralies na een show is nog pijnlijker voor ze dan de vorige. De vrijheid smaakt naar meer.

Het echte verhaal

Regisseur Emmanuel Courcol heeft zich laten inspireren door echte feiten maar dan wel in een andere tijd en omgeving. In de film zien we namelijk gedetineerden in een Franse gevangenis (de filmlocatie was de gevangenis van Meaux-Chauconin, een gevangenis die gewoon in bedrijf is, niet ver van Parijs), terwijl het echte verhaal zich afspeelde in de jaren 80 in Zweden.

In 1985 gaf acteur en regisseur Jan Jönson een theaterworkshop in de Kumla High Security Prison. De zes acteurs traden vervolgens op met Wachten op Godot. Hoe dat afliep zal ik niet verklappen want dat zie je vanzelf wel in de film, maar ik kan je wel verklappen dat het een mooi verhaal is. Ongeloofwaardig zelfs, als je niet zou weten dat het echt gebeurd was!

Feelgood

Ondanks het wat zware onderwerp, is de Franse film Un Triomphe een feelgood film. De karakters zijn sympathiek, menselijk, aandoenlijk soms. Het acteerwerk is goed en ondanks het gegeven ‘gevangenen’ vervalt de film nergens in karikaturale karakters of cliché verhaallijnen.

Un Triomphe is geen film waar je nog lang over nadenkt of die een enorme indruk achterlaat, maar wel een film die lekker wegkijkt en je met een glimlach achterlaat.

★★★1/2

Frankrijk, 2021. Komedie/drama van Emmanuel Courcol met Kad Merad, David Ayala, Sofian Khammes, Pierre Lothin, Wabinlé Nablé.

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »