Johnny Depp
Films

Jeanne du Barry met Johnny Depp als koning Lodewijk XV

Wie van mooie jurken, extravagante decors, glitter, goud en gevederde hoofdtooien houdt, zal ongetwijfeld genieten van de Franse kostuumdrama Jeanne du Barry. De wereldpremière trok afgelopen mei, als openingsfilm van het filmfestival van Cannes, de internationale aandacht. Het was namelijk de eerste rol in tijden van de uit de as herrezen acteur Johnny Depp en daarnaast werd de film geregisseerd door de controversiële filmmaakster en actrice Maïwenn, die tevens de rol van Jeanne du Barry vertolkt. Maar is de film over de maîtresse van Lodewijk XV alle commotie wel waard? Vanaf 14 september draait de film Jeanne du Barry in de Nederlandse bioscopen, maar je kunt deze ook alvast bekijken bij het Film by the Sea festival in Vlissingen. Wat ik van de historische film vond lees je hieronder.

Inhoudsopgave

Wie was Jeanne du Barry

Als vrouw uit de arbeidersklasse snakt de jonge Jeanne, geboren Marie-Jeanne Bécu, naar een betere toekomst en hogere status. Dankzij haar schoonheid en gedurfd karakter, lukt het haar om stapje voor stapje de sociale ladder te bestijgen tot aan het Franse hof toe. Wanneer ze de courtisane – een mooi woord voor minnares – van koning Lodewijk XV wordt, mondt dat uit tot een waar schandaal. De koning trekt zich er niets van aan en Jeanne trekt al snel bij hem in in het kasteel van Versailles. De twee zijn ontiegelijk verliefd en hebben alleen oog voor elkaar.

Jeanne du Barry

Feest voor het oog

Onder meer de dochters van de koning (een soort van stiefzusjes uit Assepoester), maar ook Marie Antoinette herself (gespeeld door de Duitse onbekende actrice Pauline Pollmann), maken het Jeanne niet makkelijk aan het hof. Het is één en al haat en nijd te midden van de meest weelderige decors die je maar kunt bedenken. De film Jeanne du Barry is dan ook een feest voor het oog. Natuurlijk spelen de kleurrijke flamboyante kleding en de adembenemende locatie daar een grote rol in, maar ik moet het Maïwenn nageven, ze zet echt mooie beelden neer. De composities, de kleuren, het ziet er allemaal prachtig uit. Zo is er bijvoorbeeld een scène waarbij Jeanne in een paarse jurk, tegen een blauwe lucht, een hoge trap op rent. Heerlijk beeld!

Uiteindelijk wordt Jeanne meteen na het overlijden van de koning gedwongen het hof te verlaten en neemt ze haar intrek in Louvecienne, het royale paviljoen dat de koning eerder al voor haar had laten bouwen.

Een Franse koning met een Amerikaans accent

De film gaat zoals gezegd over Jeanne du Barry. Johnny Depp die de rol van Lodewijk XV vertolkt speelt dan ook slechts een bijrol. Gelukkig maar zullen we zeggen, want waarom zou je een Amerikaanse acteur casten als Franse koning? Commercieel gezien snap ik het heus wel hoor, de film zou nou eenmaal minder aandacht trekken zonder Johnny Depp en toch..

De beste man was dan wel gedurende een jaar of 14 samen met de Franse actrice en zangeres Vanessa Paradis en heeft zeker een diepe band met Frankrijk maar dat accent krijg je er niet uit. Lodewijk XV spreekt dus Frans met een licht Amerikaans accent en dat is nou eenmaal erg raar en ongeloofwaardig.

En dan heb ik het maar niet over hoe houterig de beste man zo nu en dan overkomt. Ik miste daarnaast de chemie tussen Maïwenn en Johnny, dus dat vuurwerk en dat de liefde er vanaf spatte tussen die twee kwam bij mij in ieder geval niet over.

Marie Antoinette

Maïwenn wilde al langere tijd een film over de favoriete maîtresse van de koning schrijven. Ze kreeg het idee toen ze Sophia Coppola’s Marie Antoinette zag. Daarin komt Jeanne du Barry kort voor, gespeeld door Asia Argento. Maïwenn verdiepte zich daarop in het leven van Jeanne du Barry en is van 2016 tot 2019 bezig geweest met het scenario. Coppola’s Marie Antoinette werd natuurlijk ook al gefilmd in Versailles maar daar houdt de gelijkenis op tussen de twee films. De insteek is totaal anders. Jeanne du Barry was ook wel een interessante dame, ik begrijp dat je er een film over zou willen maken. Wat mij betreft had Maïwenn wel iets meer buiten de lijnen mogen kleuren, het allemaal ietsjes spannender mogen maken. Het geheel is visueel mooi maar wat braaf en durf ik te zeggen, saai, geworden.

Mijn favoriete rol in Jeanne du Barry is die van de eerste lakei van de koning La Borde, voortreffelijk gespeeld door Franse acteur Benjamin Lavernhe. Subtiel, smaakvol, grappig op zijn tijd maar krachtig. 1 van die 3,5 sterren hieronder is speciaal voor Lavernhe!

Score ★★★1/2

Frankrijk, 2023. Drama/historisch/biografisch van Maïwenn met Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud, Pierre Richard en Pascal Greggory.

De film Jeanne du Barry is vanaf 14 september te zien in de bioscoop

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

One thought on “Jeanne du Barry met Johnny Depp als koning Lodewijk XV

  1. Het is voor Jonny Depp ook weer zijn eerste rol toch, ook spannend wat het publiek van je vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »