Molitor paris hotel
Overnachten

Kunsthotels: Hotel Molitor Paris – MGallery

Kunstliefhebbers die naar Parijs gaan, mogen eigenlijk het Hotel Molitor Paris – MGallery niet missen. Het zwembad van het 5-sterren hotel was een hele populaire locatie in Parijs tussen de jaren 30 en de jaren 80. Helaas hield dat na deze periode langzaam op. Er kwamen steeds minder gasten waardoor het zwembad de deuren uiteindelijk sloot in 1989.

Het gebouw was een historisch monument maar het werd al snel een leeg en vervallen gebouw. Op een gegeven moment gaven straatkunstenaars het gebouw een tweede leven, onofficieel dat wel. Het werd een avant-garde underground artsy plek waar kunstenaars samenkwamen. Na jaren werd het gebouw gerenoveerd en in 2014 werd het heropend als ‘kunst hotel’ in Parijs.

Inhoudsopgave

Historisch monument

Hotel Molitor Paris – MGallery is gelegen in het chique 16e arrondissement van Parijs, vlakbij het Roland Garros stadium, het Bois de Boulogne en het Parc des Princes.

Het hotel biedt, naast twee grote zwembaden, de grootste spa van Europa (1700 m2). De zwembaden zijn 33 m2 (binnen) and 46 m2 (buiten). De 124 kamers hebben allemaal zicht op het zomerzwembad. Je krijgt een beetje het gevoel om op een cruiseship te zitten door de architectuur. De executive kamers hebben patrijspoorten, wat het cruiseschip effect natuurlijk nog meer versterkt.

Hoteldesign

Interieurontwerper Jean-Philippe Nuel heeft gelukkig veel originele details bewaard zoals mozaïeken en glas in lood ramen. Dit heeft hij heel smaakvol gecombineerd met een hedendaagse en minimalistische inrichting. De combinatie van oud en nieuw is zeer geslaagd!

Het vervallen gebouw, in gebruik als kunstcentrum (c) Hotel Molitor

Het valt je misschien wel op wanneer je de foto’s hierboven bekijkt dat het gebouw nu hoger lijkt dan eerst. Je ziet het goed, de architect heeft twee verdiepingen en de rooftop bar toegevoegd.

Kunst in het hotel

In het hotel zie je overal kunt, in elk klein hoekje. Ik vind het idee om streetart toe te voegen in het hotel erg mooi omdat het toch deel uitmaakt van de geschiedenis van het Molitor.

Wat ze dus eigenlijk gedaan hebben is de kunstenaars uitnodigen die actief waren in de tijd dat het gebouw leegstond en ze hebben ze gevraagd om een kunstwerk te maken in of op het hotel.

Kunstwerk door Kouka

De kunstwerken zijn op verschillende plekken te vinden door het hotel, van de lobby tot de gangen. De voormalige verkleedhokken van het winterzwembad zijn gebruikt als een kunstgalerie.

Elk van de 78 hokjes is versierd door een kunstenaar en zo is er een fantastische galerie ontstaan met hedendaagse urban kunst. Je vindt hier onder meer werk van Kouka, Hopare, Katre, Jace, Mademoiselle Maurice, Bradley Theodore, Mosko & Associés, Balder, Fred Calmets en Shuck One. De complete lijst vind je hier.

Hotel Molitor Paris – MGallery is een uniek ‘kunst hotel’ in Parijs. Kunst, historie en hedendaags Parijs gaan hier hand in hand.

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

One thought on “Kunsthotels: Hotel Molitor Paris – MGallery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »