straten van Parijs
Kunst & Cultuur

Mika zorgt voor kleur in Parijs

De lichtstad zonder concerten, zonder cafés en zonder musea is grauw en triest vond zanger Mika. Hij kreeg het idee om samen met andere kunstenaars de straten van Parijs op te leuken met kleurrijke kunstwerken. Zo gezegd, zo gedaan! Zijn initiatief werd gesteund door de directeur van het Musée des Arts Décoratifs.

Inhoudsopgave

Kunstenaars voor hoop

Een groep van tien kunstenaars kreeg carte blanche om een kunstwerk te ontwerpen om Parijs weer wat kleur te geven. De kunstenaars zijn Aurélia Durand, Laurindo Feliciano, Ugo Gattoni, Annick Kamgang, Marie Mohanna, Lamia Ziade, Alexandre Benjamin Navet, Florentine en Alexandre Lamarche-Ovize en Rosa Maria Unda Souki. De tiende kunstenaarsduo is Mika zelf, samen met zijn zus Yasmine.

Mika was in Parijs om de eerste twee posters te installeren, zoals je hieronder op zijn Twitter account kunt zien.

2700 posters door Parijs

De kunstwerken zijn geprint en opgehangen door de hele stad. Dat zijn toch even snel zo’n 2700 posters geworden. De reclamezuilen, abri’s, billboards etc door heel Parijs zijn door de stad en door het bedrijf JCDecaux belangeloos ter beschikking gesteld voor de hele maand maart. Hierdoor krijg je een soort van kleurrijk openlucht museum. Superleuk idee als je het mij vraagt.

Mijn favoriet zie je hierboven, Célestes door Marie Mohanna. De Franse illustratrice ging voor een kleurrijke boodschap van hoop met een nostalgische knipoog.

Hieronder zie je ook een heel tof kunstwerk met een verwijzing naar de oorsprong van Parijs en de relatie tussen stad en natuur. Deze is gemaakt door de van oorsprong Braziliaanse kunstenaar Laurindo Féliciano die al een kleine 20 jaar in Parijs woont.

En kijk eens hoe vrolijk dit werk is van Aurélia Durand, geboren op Réunion.

Zij zegt hierover: “À travers mon visuel, j’ai voulu transmettre le sentiment de liberté. Être libre de sortir le soir et de se balader dans les rues sans conditions. Un moment que nous partagions tous à Paris.” Even vrij vertaald; ze wilt met dit werk het gevoel van vrijheid uitbeelden. ‘S avonds naar buiten mogen en zonder beperkende maatregelen door de straten van deze mooie stad te kunnen wandelen.

Ik kan alleen maar hopen dat we allemaal snel deze vrijheid terugkrijgen en deze keer ook de waarde ervan inzien. Het eerste dat ik ‘post-corona’ ga doen is een treinticket naar Frankrijk boeken. Eerst net als Mika naar Parijs en na een paar dagen door naar mijn geliefde Nice. Ik gok vooralsnog op juli of augustus.

Word jij ook vrolijk van kunst? En wat is het eerste dat jij wil doen na corona?

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »