Huit Rue de l’Humanité
Films

Stuck Together: Netflix komedie over corona slaat de plank mis

Sinds kort is de Franse film Stuck Together (originele titel: Huit Rue de l’Humanité) op Netflix te zien. Regisseur en acteur Dany Boon heeft een mooi verhaal te pakken maar helaas blijft Stuck Together hangen in inconsequenties, clichés en flauwe humor. Desondanks is de komedie voor een keertje wel leuk doordat veel situaties herkenbaar zullen zijn voor de kijkers.

Inhoudsopgave

Buren in tijden van corona

Stuck Together speelt zich af in Parijs tijdens de eerste corona-lockdown. Veel Parijzenaren zijn naar het platteland vertrokken, de straten zijn leeg, men mag alleen met een speciale verklaring en een goede reden naar buiten (medische redenen bijvoorbeeld of om de hond uit te laten). Kortom, de Franse hoofdstad lijkt tijdelijk wel een spookstad.

Midden Parijs, aan de rue de l’Humanité, komen buren van een gebouw nader tot elkaar. Al jaren lopen de bewoners van het gebouwtje langs elkaar heen, ze kennen elkaars namen of verhalen niet en dat willen ze ook niet per se. Iedereen leeft zijn eigen anonieme leven. Door de pandemie verandert dit en dat gaat niet zonder slag of stoot. Emoties lopen hoog op en gevoelens van angst en irritaties maken langzaam plaats voor begrip, vriendschap en solidariteit.

Ongeloofwaardige stereotypes

Waar het in eerste instantie misgaat bij Stuck Together is bij de karikaturale personages. Ze zijn ook nog eens niet sympathiek, behalve het jongetje. De stereotypering is storend en het overdreven over acteren soms ronduit vervelend om naar te kijken. De ‘gekke’ wetenschapper bijvoorbeeld, gespeeld door de – over het algemeen – goede acteur Yvan Attal, lijkt op zo’n groteske schurk in een kinderfilm. Je vraagt je werkelijk af waarom een acteur van die kwaliteit zo’n rol aanneemt. Ook de hypochondrische Martin, gespeeld door Dany Boon zelf, die met een snorkel de hond uitlaat om zichzelf te beschermen tegen corona zou beter in Tom & Jerry passen dan in een film ‘voor volwassenen’.

Verder hebben we een fitness influencer die met de dag dikker wordt, zijn zwangere vriendin die een bekende zangeres wil worden, een oudere café eigenares die graag weer aan de slag wil, een patserige Belg die verlaten is door zijn vrouw, zijn twee kinderen, een advocaat met haar hypochondrische man en dochtertje, een gekke wetenschapper, een conciërge die Frans spreekt met een sterk Spaans accent (what were you thinking, Dany Boon!?) en een mysterieuze vrouw die ‘s nachts stiekem naar buiten gaat. Mijn kinderen zouden Stuck Together ‘cringe’ noemen en ik kan er eigenlijk ook geen betere benaming voor vinden.

Kijken of niet kijken

Als je corona nog niet beu bent en je een keer ‘s avonds op zoek bent naar een makkelijke film met een (glim)lach en een traan, en wanneer je écht niets anders kunt vinden, dan kun je Stuck Together wel overwegen. De paar scènes die buiten gefilmd zijn, in de straten van Parijs, zijn wel genieten overigens maar het zijn er niet bijster veel. De film is voor een keertje best te doen maar verwacht er vooral niet teveel van.

Frankrijk, 2021. Comedy van Dany Boon met Dany Boon, Yvan Attal, François Damien, Liliane Rovère.

Stuck Together is te zien op Netflix

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

One thought on “Stuck Together: Netflix komedie over corona slaat de plank mis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »