Tv-tip: Eiffel bij Film1 op zondag
Hoe anders zou Parijs eruit zien als de Eiffeltoren nooit was gebouwd. Met ongeveer zeven miljoen bezoekers per jaar, is het symbool van Parijs het meest bezochte monument (waarvoor je een ticket moet kopen) ter wereld. De bouw van de Eiffeltoren duurde twee jaar, twee maanden en vijf dagen en was een ware technische en architectonische prestatie. In de Franse film Eiffel leren we de vermaarde ingenieur Gustave Eiffel kennen. Wat bewoog hem om de Eiffeltoren te bouwen? Was het de liefde? De historische film Eiffel geeft een waardevolle inkijk achter de schermen van de Eiffeltoren, maar het is in eerste instantie een episch liefdesverhaal.
Inhoudsopgave
Romain Duris en Emma Mackey
De film Eiffel speelt zich af in de negentiende eeuw. Het is een mooi gestileerde productie, haast poëtisch, en de spectaculaire bouw van de Eiffeltoren is bijzonder mooi afgebeeld. De film is hier en daar wel iets te zoet en melodramatisch naar mijn smaak, maar geen man overboord, het is tenslotte een liefdesverhaal. Emma Mackey doet het goed als onweerstaanbare love interest van Gustave. Mackey kennen we van Sex Education maar wist je dat de Frans-Britse actrice vloeiend en accentloos Frans spreekt? Ze is in Frankrijk geboren én opgegroeid. De brunette speelt Adrienne Bourgès in de film. Wanneer ze elkaar voor het eerst in Bordeaux ontmoeten, is het liefde op het eerste gezicht tussen Adrienne en de tien jaar oudere Eiffel (Romain Duris), maar het lot is ze niet gunstig gezind. Hoe graag ze ook bij elkaar willen zijn, ze worden steeds weer gescheiden van elkaar. Life sucks.

Architectonische hoogstandje
En de toren? Na het succesvol afronden van de bouw van het Vrijheidsbeeld in New York is Gustave Eiffel de ingenieur van het moment. Alle ogen zijn op hem gericht. De Franse overheid vraagt hem om een sensationele toren te ontwerpen voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Eiffel ziet dat niet zitten, hij houdt zich liever bezig met het ontwerp van de metro. Maar na een voorval met Adrienne verandert hij van mening. Die toren zal er komen, koste wat kost.
Met behulp van maar liefst 300 arbeiders en nog eens 50 ingenieurs aan de grond lukt het hem het architectonische hoogstandje te bouwen. De bouw van La Dame de Fer begint in 1887 en de toren wordt uiteindelijk op 31 maart 1889 ingehuldigd. In mei 1889 wordt het daadwerkelijk geopend voor publiek. Er waren in die tijd veel mensen tegen de bouw van de toren. Nu kunnen we ons de skyline van Parijs niet meer zonder voorstellen!
De Eiffeltoren is 330 meter hoog, inclusief antennes, en weegt 7300 ton. Je kunt naar het eerste en tweede platform met de lift of trap. Daarboven is de trap niet meer toegankelijk voor bezoekers, dus de derde verdieping (276 meter boven de grond) kun je alleen per lift bereiken. Door de keuze voor smeedijzer als bouwmateriaal, is de toren bestand tegen meteorologische omstandigheden en veroudering. Wat ik mooi vond in de film, is dat je de fases in de bouw van de toren ziet.
Historische vrijheden
De film Eiffel is gebaseerd op het ware verhaal achter de Eiffeltoren maar het blijft wel losjes allemaal. De feiten rondom de bouw zelf zijn waarheidsgetrouw, zoals de stakingen van de werknemers, de voltigeurs die zo bizar hoog aan het werk waren, de manier waarop de toren gebouwd werd, de kritiek op de toren, etc…. Het liefdesverhaal is wat minder waarheidsgetrouw. Het is inderdaad zo dat Adrienne en Eiffel bijna getrouwd waren tijdens hun jeugd, maar of hij haar twintig jaar later weer tegenkwam zoals in de film gebeurt, is nog maar de vraag. En de vorm van de Eiffeltoren dan – het is toch de A van Adrienne? Dat is wel een romantische gedachte, maar de vorm van de toren is bedacht door twee van zijn collega’s, Maurice Koechlin en Émile Nouguier. Maar niets mis met wat historische vrijheden, in de naam van liefde mag alles!
Frankrijk, 2021. Biopic van Martin Bourboulon met Romain Duris, Emma Mackey en Pierre Deladonchamps.
De film Eiffel is voor het eerst op tv te zien op 27 november om 20h30 uur op Film1