Un beau matin
Films

Un Beau Matin met Léa Seydoux en Pascal Greggory

Het Frans drama Un Beau Matin van Mia Hansen-Løve gaat over pijn, verlies en eenzaamheid, zoals jij en ik dat kennen. Niks filmisch of geromantiseerd maar een inkijkje in het dagelijkse leven van een alledaagse vrouw.

Werkende en alleenstaande moeder Sandra (Léa Seydoux) woont in Parijs met haar achtjarige dochter. Ze probeert zo vaak mogelijk haar vader op te zoeken die lijdt aan een neurodegeneratieve ziekte. Hij woont nog zelfstandig maar dat is eigenlijk niet meer realistisch. Sandra gaat daarom – met tegenzin – met haar zus en moeder op zoek naar een geschikt verzorgingstehuis. Sandra’s leven staat eigenlijk in dienst van anderen en ze komt al jaren niet toe aan zichzelf.

Inhoudsopgave

Affaire

Wanneer ze onverwachts een relatie met haar getrouwde vriend Clément krijgt, wordt haar situatie ingewikkelder. In eerste instantie krijgt ze er energie van. Ze voelt zich weer vrouw en niet alleen moeder en mantelzorger. Maar Clément kan zijn vrouw niet opgeven en gaat van de een naar de ander, waardoor het op een gegeven moment Sandra opbreekt. Wat eerst energie geeft, verbruikt het daarna driedubbel.

Kwetsbaar

De film moet het vooral hebben van de (herkenbare) emoties, subtiele dialogen en sterke acteurs. Vooral Pascal Greggory als vader Georg maakt indruk, maar ook Léa Seydoux als Sandra en Melvil Poupaud als Clément overtuigen. Inspiratie voor het script haalde Hansen-Løve (bekend van o.a Bergman Island en L’Avenir) deels uit de ziekte van haar eigen vader. Dat zorgt ervoor dat de film ook heel intiem voelt maar tegelijk respectvol blijft. De tegenstelling tussen het verlies van haar vader enerzijds en het euforisch gevoel dat Sandra voelt aan het begin van de relatie van Clément is interessant.

Un Beau Matin is een liefdesfilm maar vooral wat betreft de liefde van een dochter voor haar vader, want de relatie tussen Clément en Sandra bestempel ik niet als liefde. Maar dat is wellicht wat persoonlijk. Groot bonuspunt bij deze film: de mooie zonnige Parijse locaties! Un Beau Matin is een kleine film, waarbij de focus ligt op de kwetsbaarheid en menselijkheid van de personages. Je moet ervan houden, maar in dat genre is het zeker een goede film.

Un Beau Matin is nu te zien op o.a Pathé Thuis en Picl en op dvd te koop.

Als kind heeft Frédérique haar hart al aan Frankrijk verpand. In het verleden woonde ze in Frankrijk. Eerst in Bordeaux voor haar studie, later in Parijs voor de liefde, nog eens een aantal jaren in Nice bij haar moeder en tenslotte in een mini dorpje in de Provence. Ooit gaat ze er definitief wonen, maar tot die tijd deelt ze, met één voet in Frankrijk, haar tips en ervaringen op Frankrijk dromen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »